En vandring i minnenas värld. Ölmebygden kring sekelskiftet. Ny bok från Greenhouse Infomedia.

En vandring i minnenas värld. Ölmebygden kring sekelskiftet.

En vandring i minnenas värld. Ölmebygden kring sekelskiftet. Klicka för större bild.

”Ärade läsare! Har du lust att följa mig på en vandring i minnenas värld kring sekelskiftet? I så fall föreslår jag, att vi börjar vandringen vid Ölme kyrka och fortsätter byvägen ut till Mårön. Under vandringen skall jag berätta för dig om gårdar, stugor och husgrunder, som vi går förbi samt om folket som bodde där. Låt oss välja en solig junisöndag och mötas stax före sammanringningen utanför södra kyrkogårdsgrinden.”

Så inleder ölmesonen Lars Gustafsson (1889-1974) sin berättelse från sin barndoms Ölme. Texten illustreras av samtida, tidigare aldrig publicerade fotografier, tagna av en annan ölmeson, Fredrik Johansson (1882-1967). De unika glasplåtarna hade gömts i sågspånet på vinden i hans gamla torpställe, men återfanns av nya ägare under en husrenovering på 1970-talet.

När Lars och Fredriks skildringar nu för första gången förenas ger de en unik bild av hur livet på Ölmeslätten såg ut vid tiden kring förra sekelskiftet.

Ölmebygden vid sekelskiftet. Uppslag ur boken.

Ölmebygden vid sekelskiftet. Uppslag ur boken. Klicka för större bild.

Boken är på 50 sidor, har spiralbunden rygg och är rikt illustrerad med helsidesbilder. Boken beställes via mail till peter@greenhouse.se eller på telefon 0730-20 52 82. Pris 200 kr.

Läs recension i NWT 2008-11-08 ”Spännande tidsresa på Ölmeslätten”

4 svar till “En vandring i minnenas värld. Ölmebygden kring sekelskiftet. Ny bok från Greenhouse Infomedia.

  1. maria berglund-larsson

    Hej jag är intresserad av att köpa boken men var kan man köpa den?

  2. Du kan i dagsläget endast köpa den direkt av mig. Maila din adress till mig på peter@greenhouse.se, så skickar jag dig ett exemplar med inbetalningskort. Porto plus emballage 30 kr tillkommer.

  3. En härlig bok, kul med de detaljerade texterna – och fantastiska bilder. Vilken tur att materialet kunde räddas där i sågspånet i det gamla torpet! Ser fram emot någon kommande utgåva med personerna på bilderna identifierade.
    /Agneta

  4. Kul att du gillar boken! Och jag kan verkligen hålla med dig om att Lars texter och Fredriks bilder är fantastiska. Det har varit ett nöje att jobba med dem. Arbetet med att identifiera personerna och miljöerna på husen pågår för fullt och ambitionen är att de ska ingå i framtida versioner av boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s